Posle mesa s roštilja, sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu o zaštiti imena geografskog porekla dobio je i drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije - leskovački domaći ajvar. U RPK Leskovac planiraju da za leskovački ajvar pribave i Lisabonski sertifikat, koji će omogućiti izvoz tog proizvoda u Evropsku uniju.Ovo je drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije koji dobija sertifikaciju, što znači da Leskovac ima velike razvojne šanse kada je u pitanju proizvodnja hrane.
Posle mesa s roštilja, sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu o zaštiti imena geografskog porekla dobio je i drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije - leskovački domaći ajvar, objavljeno je danas na sajtu Regionalne privredne komore Leskovca.
U RPK Leskovac planiraju da za leskovački ajvar pribave i Lisabonski sertifikat, koji će omogućiti izvoz tog proizvoda u Evropsku uniju.
"Ovo je drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije koji dobija sertifikaciju, što znači da Leskovac ima velike razvojne šanse kada je u pitanju proizvodnja hrane", rekao je predsednik RPK Leskovac Goran Jović.
Sertifikacija leskovačkog domaćeg ajvara trajala je tri i po godine, prema rečima predsednika Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga Milorada Stajkovića, četiri puta kraće od sertifikacije futoškog kupusa.
Ideja RPK Leskovac je, kako se navodi, da još neki proizvodi s ovog područja, koji su autentični i tradicionalni pređu isti put kao leskvački ajvar - od ideje preko zaštite i sertifikacije do evropske trpeze.